Laskuvarjohyppy on nyt suositumpi kuin koskaan ennen. Yhä useammat milleniaalit arvostavat enemmän kokemuksia kuin materiaalista omaisuutta. Monet ovat saattaneet myös tuntea menettäneensä vapautensa maailman tilanteen, kuten pandemian ja talouden taantuman seurauksena, joten laskuvarjohyppy on usein heidän to-do -listansa kärjessä. Olipa kyseessä sitten merkkipäivän juhlistaminen tai vain mahdollisuus kokeilla jotain uutta, laskuvarjohyppy on hyvä vaihtoehto siihen.
Laskuvarjohyppy on äärimmäinen urheilulaji, joka on ollut olemassa vuosikymmeniä. Pääperiaate on hypätä lentokoneesta vapaapudotukseen ja laskuvarjon avaamisen jälkeen hitaasti leijua ilmassa ennen laskeutumista. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken tarvittavan aina laskuvarjohypyn turvallisuudesta usein kysyttyihin kysymyksiin ja siihen, miltä laskuvarjohypyn jälkeen tuntuu.
Onko laskuvarjohyppy turvallinen?
Laskuvarjohyppyä on pidetty yhtenä vaarallisimmista urheilulajeista, mutta ne ajat ovat ohi. Tuolloin lentokoneesta hyppääminen oli jotain, mitä vain holtittomat ihmiset tekivät. Laskuvarjohyppääminen on adrenaliinilla täytetty urheilulaji, josta tuhannet ihmiset nauttivat joka vuosi. Valtaisa määrä onnistuneita hyppyjä todistaa, että laji on turvallinen.
Olipa kyseessä tandem- tai yksinhyppääjä, mukana on aina kaksi laskuvarjoa. Toinen on päävarjo ja toinen varavarjo. Usein myös erityisesti kaupallisessa hyppytoiminnassa käytetyt varjot ovat myös varustettu automaattisella laukaisimella, joka aktivoi automaattisesti varavarjon, jos hyppääjät ovat yhä vapaassa pudotuksessa tietyssä korkeudessa. Lisäksi hyppyharrastusta aloittelevat hyppääjät käyttävät alussa pakkolaukaisinta. Laskuvarjotoimintaa säännellään tiukasti ja sääntelyssä on mukana muun muassa Traficom ja Suomen Ilmailuliitto ry.
Ovatko tandemhypyt turvallisempia? Ensikertalainen hyppää aina kokeneen hyppymestarin kanssa. Totta kai tandemhypyt ovat turvallisempia kuin itsenäiset hypyt. Tämä johtuu siitä, että ohjaajat ovat aina kokeneita ja osaavat toimia hätä- ja erikoistilanteissa. Vaikka riski on aina olemassa, se on pienempi tandemhypyssä kuin itsenäisessä hyppäämisessä.
Katso video:Miltä tandemhyppy tuntuu?
Mitkä ovat laskuvarjohyppäämisen yleiset riskit?
Kuten millä tahansa urheilulajilla, tälläkin lajilla on omat riskinsä. Jokainen mihin tahansa urheiluun osallistuva hyväksyy vapaaehtoisesti jonkin riskin. Tässä niistä joitain tärkeimpiä:
- Edistyneet hyppääjät: On todennäköisempää, että ongelmia esiintyy, kun joku, jolla on satoja hyppyjä takanaan, yrittää jotain uutta: esimerkiksi vauhditettua laskeutumista eli swooppausta, joka ei sovellu aloittelijoille.
- Laskuvarjon toimintahäiriöt: Vaikka vain yksi tuhannesta laskuvarjon avautumisista ei mene suunnitellusti, se voi silti tapahtua. Kummankin laskuvarjon toimintahäiriö on uskomattoman pieni. Laskuvarjossa voi olla ongelmia tai sen aukaisu voi epäonnistua, mutta sitä varten on olemassa varavarjo.
- Loukkaantuminen laskeutuessa: Kaikista yleisin onnettomuus on nilkan nyrjähtäminen tai venähtäminen laskeutumisen aikana.
- Adrenaliini: Adrenaliini voi aiheuttaa ylikuormituksen tunnetta, huimausta tai pahoinvointia.
Kenelle laskuvarjohyppy sopii?
Laskuvarjohyppy tarjoaa perspektiiviä niille, jotka tuntevat olevansa jumissa ”yhdeksästä viiteen” -kierteessä. Hyppy voi toimia nollauksena kannustaen sinua ottamaan elämästäsi selvää ja ymmärtämään, että meidän ei pitäisi stressata pikkuasioista. Se tarjoaa meille myös vapautta. Laskuvarjohyppääjä elää hetkessä ja kokee itsensä yhdeksi luonnon kanssa.
Jos kaipaat elinikäisiä muistoja, laskuvarjohyppy on kuin tehty sinulle. Hyppy on kuin aarre, joka kulkee mukanasi aina muistojen muodossa. Se toimii ikuisesti esimerkkinä ajasta, jolloin venytit itsesi mukavuusalueen ulkopuolelle.
Hyppääjältä vaaditaan normaali perusterveys ja vähintään 15 vuoden ikä. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat kuitenkin huoltajan suostumuksen. Jos hyppääjällä on jokin sairaus, vamma tai rajoite, on suositeltavaa varmistaa hyppykelpoisuus lääkäriltä. Yli 60-vuotiaiden tulee myös esittää lääkärintodistus. Maksimipaino on 100 kg ja maksimipituus 200 cm. Tutustu jokaisen hyppypaketin ehtoihin tarkemmin verkkosivuillamme.
Kuinka kauan laskuvarjohyppy kestää?
Laskuvarjohypyn kesto vaihtelee hyppykorkeuden mukaan. Tyypillisesti vapaapudotus kestää noin 35–45 sekuntia hypättäessä noin 3-4 kilometrin korkeudesta ja noin 60 sekuntia hypättäessä noin 4,5 kilometrin korkeudesta. Vapaapudotuksen jälkeen varjon varassa liitely kestää noin 6-8 minuuttia, jolloin voit nauttia upeista maisemista ja adrenaliini virtaamisen kokemuksesta.
Kuinka paljon laskuvarjohyppy maksaa?
Elämyslahjoilta voit ostaa laskuvarjohypyn hintaan alk. 335 €. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi mahdollinen videokuvaus ja valokuvat. Laskuvarjohypyn alkeiskurssin hinta on alk. 590 €.
Miten valmistautua laskuvarjohyppyyn?
Hyppypäivänä pukeudu sopivaan vaatetukseen (rento liikunnallinen vaatetus ja kengät, kuten lenkkarit) ja saavu hyppypaikalle. Tutustu huolellisesti vaadittuihin lomakkeisiin ja täytä tietosi. Ennen koneeseen nousua käydään läpi perehdytys, kuten turvallisuus, hypyn kulku, asennot ja varusteet. Varmista, että olet ymmärtänyt kaikki turvallisuusohjeet ja -menettelyt. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja nauttia kokemuksesta!
Yhteenveto laskuvarjohypystä
Jos olet päässyt tänne asti, olet nyt varustettu melkein kaikella tiedolla, mitä tarvitset ennen laskuvarjohyppyä. Kuitenkin se on päätös, jonka voit tehdä vain sinä itse. Voisiko laskuvarjohyppy vastata mielenkiintojasi? Tutustu upeaan kokoelmaamme laskuvarjohyppykokemuksia, joita on tarjolla ympäri Suomea!
-Essi, Elämyslahjat.fi
Lue myös: Varjoliito vs. moottoroitu varjoliito – miten ne eroavat?